Direct naar artikelinhoud

Vakbonden slaan alarm over angstcultuur Catharina Ziekenhuis

De angstcultuur in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven neemt 'ongezonde vormen' aan. Onder artsen en verpleegkundigen heerst een hoge mate van onvrede en binnen het ziekenhuis wordt slecht en verkeerd gecommuniceerd.

en
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.Beeld anp

Dat stellen vier vakbonden namens het personeel in een brandbrief aan de raad van toezicht van het ziekenhuis.

De vakbonden slaan alarm nadat het Catharina Ziekenhuis geheime filmopnamen maakte van het eigen personeel en daar bovendien over loog. Met de opnamen wilde het ziekenhuis aantonen dat sommige artsen en verpleegkundigen zich niet aan de hygiëneregels houden.

Zembla
De beelden werden uitgezonden op een personeelsbijeenkomst. Daar speldde het ziekenhuis de werknemers op de mouw dat de opnamen waren gemaakt door Zembla. Na telefoontjes naar de redactie van het televisieprogramma kwam de leugen uit. Pas na een week biechtte de leiding van het Catharina Ziekenhuis het hele verhaal op, tot woede van veel medici.

Achteraf bood het bestuur excuses aan tegenover werknemers die zich hadden gestoord aan deze stunt, die was bedoeld als een 'wake-upcall'.
CNV-bestuurder Jacob Riepe spreekt van een 'bezopen actie'. 'Eerst overtreedt het ziekenhuisbestuur de wet door heimelijk filmopnamen te maken, en vervolgens wordt er nog over gelogen ook. Hoe kan een raad van bestuur dan nog betrouwbaar zijn?'

Een werknemer van de afdeling cardiologie zou inmiddels een advocaat in de arm hebben genomen omdat hij tegen zijn zin met zijn naambadge in beeld is gekomen.

Dermatologen
Het Catharina Ziekenhuis raakte eerder in opspraak toen bestuursvoorzitter Piet Batenburg een volledige maatschap van dermatologen ontsloeg zonder dat sprake was van medisch falen en hen valselijk beschuldigde van fraude. Later dwong de rechter hem 1 miljoen schadevergoeding aan de dermatologen te betalen en zijn beschuldigingen te rectificeren.

Volgens Riepe is het Catharina Ziekenhuis al jaren 'een moeilijke werkgever'. 'Er gebeuren rare dingen, er is iedere keer weer wat.'
Na de laatste affaire hielden de vakbonden Abvakabo FNV, CNV, FBZ en Nu'91 op 6 augustus een personeelsbijeenkomst. Ze schrijven dat tijdens die gesprekken duidelijk werd dat er in het ziekenhuis al langer een 'hoge mate van onvrede' heerst en 'dat de angstcultuur ongezonde vormen krijgt, waarbij slechte of verkeerde communicatie een grote rol speelt'.
Riepe kreeg berichten van vakbondsleden die niet naar de bijeenkomst durfden omdat die in het eigen ziekenhuis werd gehouden, bang om door hun werkgever te worden afgestraft.

De raad van toezicht had eerder laten weten dat 'het personeel van het Catharina Ziekenhuis al weer over is gegaan tot de orde van de dag'. Maar uit de vergadering met medewerkers bleek volgens de vakbonden het tegendeel. De onvrede ging niet alleen over de gewraakte filmbeelden, maar ook over 'vele andere onderwerpen'.

Er gebeuren rare dingen, er is iedere keer weer wat.
Jacob Riepe, CNV-bestuurder

Kort lontje
Bestuursvoorzitter Batenburg wordt door vakblad Medisch Contact beschreven als een 'emotionele man met een kort lontje'. Hij staat bekend als een iemand die er niet voor terugdeinst rechtszaken aan te spannen en onderzoeken te laten doen naar zijn eigen dokters. 'Piet Batenburg lijkt het idee te hebben boven de wet te staan', zegt Riepe. 'Ik heb het soms grappend over Piet Poetin. Dat zegt denk ik genoeg.'

Eerder ontsloeg Batenburg een klokkenluider die aan de kaak stelde hoe een internist jarenlang te veel declareerde bij de verzekeraar. De ontslagen dermatologen beschreven vorig jaar in een interview de cultuur die Batenburg had gezaaid: 'In het ziekenhuis staat iedereen inmiddels stijf van angst', aldus dermatoloog Gertruud Krekels.

De leiding van het Catharina Ziekenhuis houdt vol dat er niets aan de hand is. 'Er is geen sprake van een angstcultuur en incidenten worden hier in een open cultuur besproken', zegt een woordvoerder. 'Wij hebben een tevredenheidsonderzoek gehouden waarbij het personeel het ziekenhuis een 7.4 geeft. Van de respondenten zou 85 procent het Catharina aanbevelen als werkgever. Daar zouden andere ziekenhuizen jaloers op zijn.'

Geen opvatting
De ondernemingsraad herkent zich niet in het bestaan van een angstcultuur en ook de raad van toezicht zegt daarvoor geen aanknopingspunten te zien. Ook stellen ze 'geen opvatting' te hebben over de gebeurtenissen.

'Als toezichthouder zeg je dus eigenlijk: ik vind het niet erg dat het bestuur de wet overtreedt en bovendien liegt. Dan moeten wij constateren dat er dus geen toezicht wordt gehouden', zegt Riepe. De vier vakbonden overwegen volgens hem daarom gezamenlijk naar de Ondernemingskamer te stappen om een onafhankelijk onderzoek te eisen naar het functioneren van de complete ziekenhuisorganisatie.

De raad van bestuur gaat binnenkort in gesprek met de vier vakbonden.

Als toezichthouder zeg je dus eigenlijk: ik vind het niet erg dat het bestuur de wet overtreedt en bovendien liegt. Dan moeten wij constateren dat er dus geen toezicht wordt gehouden
Jacob Riepe, CNV-bestuurder